- Doar patru țări participante la studiu au redus taxele pentru a susține turismul ca activitate economică
- Extinderea reducerilor fiscale „va fi cu siguranță necesară” în contextul aplicării în continuare a restricțiilor cauzate de Covid
Taxele reduse vor ajuta turismul, ca activitate economică, să-și revină odată cu ridicarea restricțiilor de călătorie, conform unui nou studiu efectuat de UHY, rețeaua internațională de firme de contabilitate. Studiul arată că un turist plătește în România taxe în valoare de 7,5% din cheltuielile zilnice tipice, comparativ cu 11,3%, media înregistrată la nivel european.
UHY declară că în pofida nivelurilor scăzute de taxe aplicate industriei turismului, guvernul român ar putea aplica măsuri suplimentare pentru a susține acest sector prin reducerea impozitelor aplicate deja, așa cum au făcut alte țări recent, precum Marea Britanie.
Studiul UHY dezvăluie că un turist în România plătește suma de 19,05 USD sub formă de taxe din cheltuielile zilnice tipice de 255 USD, comparativ cu 28,85 USD, cât plătește în medie la nivel european.
Taxele reduse aplicate turismului din România poziționează țara pe locul 23 în studiul UHY care a analizat 25 de țări. UHY a măsurat taxele plătite pentru mai multe tipuri de achiziții zilnice tipice realizate de turiști – o noapte la un hotel de patru stele într-un oraș turistic important (150 USD), o masă pentru două persoane la un restaurant (75 USD) și o sticlă de vin (30 USD).
Romania aplică tarife semnificativ mai scăzute pentru cheltuielile în scop turistic comparativ cu celelalte economii din regiune, precum Polonia și Croația.
Industria turismului din România s-a dezvoltat în ultimii ani, devenind o destinație din ce în ce mai atractivă pentru turiști. În 2018, România a redus nivelul TVA pentru servicii turistice, inclusiv pentru cazare, de la 9% la 5% pentru a stimula acest sector. De asemenea, țara înregistrează printre cele mai scăzute niveluri TVA aplicate în Europa, devenind competitivă în stimularea călătoriilor internaționale în țară.
Taxele scăzute suportate de turiști pentru diferite produse și servicii nu vin doar în beneficiul consumatorilor, ci și al afacerilor din sectoarele relevante, stimulând crearea de locuri de muncă, creșterea salariilor și contribuind la economia generală.
UHY consideră că autoritățile centrale și locale din întreaga lume au suficiente posibilități pentru a stimula cererea de activități turistice prin reducerea taxelor pentru consum, a accizelor la alcool și impozitelor locale din orașele turistice.
Cu toate acestea, același studiu UHY a constatat că deși Marea Britanie, Irlanda, Germania și China au procedat rapid la scăderea semnificativă a taxelor în vederea sprijinirii industriei turistice, 21 din cele 25 de țări vizate de studiu, inclusiv România, nu au aplicat astfel de măsuri. Agenția declară că guvernele ar trebui să aibă în vedere aplicarea unor reduceri fiscale suplimentare pentru a veni în sprijinul turismului.
Chiar și în țările care au redus taxele aplicate activităților în scop turistic, o extindere a acestor măsuri va fi cu siguranță necesară până la redresarea sectorului. În Marea Britanie, nivelul TVA de 5% aplicat sectorului ospitalier și de divertisment va expira, revenind la 20% la finalul lunii martie 2021, în vreme ce taxa zero pe valoare adăugată a Chinei se încheie la 31 decembrie 2020. Germania a anunțat deja că nivelul temporar de 7% al TVA nu va reveni la 19%, așa cum este normal, până în iulie 2021. Irlanda a decis să scadă temporar taxa pe valoare adăugată aplicată afacerilor din sectorul ospitalier și turism de la 13,5% la 9% până în decembrie 2021.
Industria turismului a fost printre sectoarele cele mai afectate de Covid, restricțiile de călătorie urmând să se aplice în continuare pentru cel puțin câteva luni. Autoritatea Internațională a Aviației Civile a raportat în luna mai că pandemia va reduce numărul de pasageri aerieni cu 1 miliard până la finalul lunii septembrie 2020. Acest lucru a avut un efect de domino substanțial asupra sectoarelor aferente precum hoteluri, restaurante și obiective turistice.
România alături de alte opt state membre UE au semnat o declarație de promovare a coordonării între țări în vederea revitalizării industriei turistice afectată de pandemie.
Camelia Dobre, Managing Partner în cadrul UHY CD a declarat: „Industria turismului a devenit un segment cu o importanță în creștere pentru economia României, guvernul oferind aici un sprijin mai consistent decât în alte țări. Însă, va trebui în curând să facem mai mult pentru a ajuta industria să depășească una dintre cele mai dificile perioade cu care s-a confruntat până acum.”
„Pe măsură ce al doilea val de restricții aplicate la nivelul Europei se încheie, ne apropiem de perioadele cheie pentru turism odată cu ocazia sărbătorilor pascale și cu venirea verii, iar reducerile fiscale ar putea face o diferență uriașă atunci în încurajarea cheltuielilor cu turismul”.
„Va fi necesară reducerea taxelor aplicate acestui sector pentru a îmbunătăți competitivitatea României ca destinație turistică în momentul reluării călătoriilor”.
„Nu este doar o problemă a guvernului național, ci și a autorităților locale și regionale care trebuie să aibă un aport mai mare. Anumite orașe percep taxe specifice pentru camerele de hotel și suspendarea acestor tarife ar putea ridica o parte din povara suportată de turiști și de industria ospitalieră”.
UHY a declarat că Europa aplică taxe mai mici (11,3%) decât media la nivel global pentru turism. Anumite țări europene care se bazează semnificativ pe sectorul turistic aplică printre cele mai reduse taxe în acest domeniu, conform studiului UHY, inclusiv Spania (10%) și Franța (11,6%).
Taxele aplicate sectorului turistic din România reprezintă 7,5% din suma cheltuită zilnic de un turist