Cotele impozitelor corporative din economiile de top din lume au scăzut la o medie de doar 25,1% (vezi tabelul), arată un nou studiu realizat de UHY. Cu toate acestea, în condițiile în care pandemia de Covid-19 lasă o gaură în finanțele publice ale țărilor din întreaga lume, UHY afirmă că tendința de scădere a cotelor impozitului pe profit la nivel mondial este probabil să ia sfârșit în viitorul previzibil.
Țări din întreaga lume au luat decizii de majorare a impozitelor pe profit, precum guvernul Marii Britanii care și-a anunțat deja intenția de a crește cotele impozitului pe profit la 25% din aprilie 2023, cu peste două puncte procentuale mai mare decât media europeană. Argentina și-a majorat deja rata principală a impozitului pe profit de la 30% la 35% în 2021. Președintele american Joe Biden s-a angajat, de asemenea, să majoreze impozitul federal pe venitul corporativ la 28%, după ce acesta a fost redus la doar 21% de predecesorul său, Donald Trump, în 2017.
Cotele globale ale impozitului pe profit au scăzut constant în ultimii ani, media G7 pentru o afacere care înregistrează profituri de 1 milion USD ce au scăzut de la 32% în 2014/15 la doar 26% în 2020/21. Multe țări au încercat să stimuleze întreprinderile să investească în economiile lor cu cote de impozitare atractive. Franța, adesea văzută ca o economie europeană cu taxe mai mari, și-a redus impozitul corporativ maxim de la 31% la 26,5% doar în ultimii trei ani.
UHY afirmă că guvernele din întreaga lume ar trebui să se asigure că orice mișcare de creștere a cotelor impozitului pe profit nu afectează ratele mai mici utilizate pentru a încuraja creșterea IMM-urilor. Olanda și-a redus recent cota de impozit pe profit la doar 16,5% pentru companiile cu venituri impozabile sub 450.000 USD, în timp ce Croația oferă acum o cotă de doar 10% pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 1.125.000 USD. De asemenea, UHY explică faptul că IMM-urile formează baza economiilor din întreaga lume, angajând milioane de oameni, dar și o cale către o creștere economică durabilă. Încurajarea dezvoltării IMM-urilor cu stimulente fiscale va fi crucială pentru redresarea post-covid atât a națiunilor dezvoltate, cât și a celor în curs de dezvoltare.
Nu în ultimul rând, OCDE a anunțat în octombrie că 136 de țări au semnat un acord pentru aplicarea unei cote minime a impozitului pe profit de 15% începând cu 2023. Acordul va permite, de asemenea, țărilor să impoziteze multinaționalele care efectuează vânzări în jurisdicțiile lor, chiar dacă nu au o prezență fizică acolo. Ca urmare a presiunii politice tot mai mari, unele jurisdicții cu impozite mai mici vor trebui probabil să-și majoreze cotele de impozitare a companiilor pentru multinaționale. Țări precum Irlanda au fost criticate pentru rata scăzută a impozitului pe profit, de doar 12,5%. Aceste corporații sunt o țintă cheie pentru măsurile de restricție guvernamentale la nivel mondial, unele multinaționale alegând să opereze din țări cu impozite mai mici, ceea ce a rezultat în înregistrarea unor profituri mai mici în țările cu impozite mai mari.