Conform unui studiu realizat de UHY International cu ajutorul membrilor afiliați

 

Economiile europene se clasează cu mult peste media globală în ceea ce privește costul impozitelor pe ocuparea forței de muncă pentru întreprinderi, arată un nou studiu din 23 de țări realizat de UHY. Pe măsură ce tot mai multe țări se confruntă cu un stres economic mărit declanșat de inflație și ratele dobânzilor în creștere, este probabil ca guvernele să fie supuse mai multor presiuni pentru a reduce aceste costuri. Cu cât costurile de angajare a lucrătorilor sunt mai mici, cu atât este mai puțin probabil ca întreprinderile să fie nevoite să facă disponibilizări dacă economiile lor intră în recesiune.

Economiile europene percep în medie 20,7% din salariu în costuri obligatorii (spre exemplu cele sociale securitate și pensii) către întreprinderi pentru angajarea lucrătorilor cu un salariu de 30.000 USD, care scade la 14,7% pentru lucrătorii cu un salariu de 300.000 USD. Țările pot fi împărțite în linii mari în cele care percep în principal taxe angajatului (ex. Marea Britanie și Germania) și cele care percep taxe angajatorului (ex. Italia și Portugalia).

Pentru a înțelege mai bine această clasificare putem analiza afacerile din Marea Britanie care au beneficiat de costuri reduse de angajare în ultimii ani, contribuind la rata șomajului din țară de doar 3,8%. Un angajator trebuie să plătească doar 10,3% din valoarea unui angajat salariile în costuri dacă câștigă 30.000 USD pe an, clasând Marea Britanie pe locul 19 din 23 de țări din studiul nostru. Această cifră crește la 13,8% pentru angajații care câștigă 300.000 USD pe an – cea de-a 8-a cea mai mare cifră în studiu. Singurele costuri de angajare suportate de angajatorii din Marea Britanie sunt contribuțiile la asigurări naționale și din 2017, contribuțiile la pensie obligatorie ale angajatorului pentru toți angajații. Acesta din urmă are treptat a fost majorat de la introducerea sa și acum reprezintă minim 3% din salariul unui angajat.

De cealaltă parte se află Italia a cărei abordare cu privire la costurile obligatorii de angajare (ex. securitatea socială și pensia) plasează sarcina asupra angajatorilor și mai puțin asupra angajaților. Afacerile plătesc aproximativ trei sferturi din costul asigurărilor sociale, angajații reprezentând sfertul rămas. Acest lucru diferă drastic de alte economii europene, cum ar fi Germania, unde povara este împărțită mai egal. Italia ocupă locul trei în general în tabelul nostru pentru costurile angajării unei persoane care câștigă 30.000 USD și al șaptelea pentru un angajat care câștigă 300.000 USD. Țara a creat mai multe stimulente fiscale pentru a reduce efectul acestor costuri asupra șomajului niveluri. Întreprinderile beneficiază de ajutor atunci când angajează o persoană sub 36 de ani, în timp ce cei mai tineri lucrători aflați în ucenicie sunt, de asemenea, scutiți de anumite costuri de angajare.

Studiul UHY a evaluat taxele anuale percepute de guvern pentru întreprinderile care angajează muncitori cu salarii de 30.000 USD și 300.000 USD în timpul anului fiscal 2022 în 23 de țări din întreaga lume. Mai multe detalii privind cifrele din România vor fi publicate de UHY Audit CD care pregătește o analiză și va difuza un comunicat de presă în acest sens.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).